Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i zdrowia organizmu. W tym przypadku chodzi głównie o biotynę, pirydoksynę czy kwas foliowy – jedne z wielu witamin należących do grupy B. Zwykle są przechowywane w ciele. Muszą być regularnie dostarczane, aby uniknąć wad i różnych chorób. Osoba nie powinna zapominać o odpowiedniej diecie i suplementacji. Jakie są właściwości witaminy B? Dlaczego jest to tak ważne dla wszystkich? Co warto wiedzieć? Jakie witaminy należą do grupy B? Kiedy przyjmować suplementy witaminy B?
Najważniejsze witaminy z grupy B
Jak się okazuje, to inny zestaw związków. Wśród nich najważniejsze to:
- Witamina B1 – Tiamina,
- Witamina B3 – inaczej witamina PP (niacyna),
- Witamina B5 – Kwas Pantotenowy,
- Witamina B6 – Pirydoksyna,
- Witamina B9 – to kwas foliowy,
- Witamina B12 – Kobalamina.
Istotną cechą tych witamin A jest to, że są rozpuszczalne w wodzie. Nadmiar substancji, które spożywamy wraz z pożywieniem, jest wydalany z moczem. Należy pamiętać o przyjmowaniu tych związków z dietą, pamiętając jednocześnie, że długotrwałe przetwarzanie produktu może obniżyć zawartość witamin. Nadużywanie alkoholu może również zmniejszyć wchłanianie. Tego typu witaminy są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wykorzystania energii pokarmowej oraz utrzymania dobrej kondycji skóry. Warto zrozumieć, co robi każda witamina, aby wybrać tę, która najlepiej pasuje do Twojej diety.
Witaminy B1 i B3
Witamina B1 bierze udział w procesach metabolicznych zapewniających prawidłowe funkcjonowanie serca oraz bierze udział w produkcji energii. Gdzie możemy znaleźć tiaminę? Występuje głównie w drożdżach, chudej wieprzowinie, orzechach, białej fasoli i produktach zbożowych. Osoby ze złą dietą, nadużywającym alkoholu lub przewlekłym stresem powinny stosować preparaty zawierające witaminę B1.
Natomiast witamina B3 odpowiada za pracę całego układu nerwowego. Dzięki niemu syntetyzowane są hormony płciowe, kortyzol i insulina. Ważnym faktem jest to, że uczestniczy w reakcjach prowadzących do produkcji energii. Niacynę znajdziemy głównie w orzeszkach ziemnych, cielęcinie, wołowinie, łososiu, halibutach czy wędzonej makreli. Każdy, kto ma ubogą dietę, zaburzenia wchłaniania, leki przeciwpadaczkowe i przeciwgruźlicze, powinien zażywać preparat z witaminą B3.
Warto sprawdzić:
Witaminy B6 i B7
Witamina B6 lub pirydoksyna bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Działa korzystnie na układ odpornościowy i uczestniczy w metabolizmie różnych substancji w organizmie. Ten rodzaj związku znajduje się w produktach zbożowych, kurczaka, indyka, czerwonej papryce czy ziemniakach. Warto spróbować, gdy brakuje nam witaminy B6. Również osoby nadużywające alkoholu powinny być świadome takich produktów.
Witamina B7 odgrywa ważną rolę w utrzymaniu dobrej kondycji skóry. Bierze udział w metabolizmie glukozy, kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Warto podkreślić, że jest ona niezbędna do produkcji keratyny – związku odpowiedzialnego za mocne paznokcie i włosy. Gdzie znajdziemy najwięcej witamin z grupy B7? Występuje głównie w mleku, wątrobie, żółtkach jaj, soi, drożdżach piwnych, kalafiorze, grochu i orzechach. Kiedy mamy złą dietę i cierpimy na przewlekłą chorobę jelit prowadzącą do słabego wchłaniania składników odżywczych w naszym pożywieniu, powinniśmy stosować preparaty witaminy B6.
Witaminy B9 i B12
Witamina B9 jest również ważna, ponieważ odpowiada za rozwój układu nerwowego płodu. Umożliwia komórkom prawidłowy rozwój i wzrost oraz bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Ta witamina występuje głównie w produktach pełnoziarnistych, zielonych warzywach liściastych (brukselka, szpinak, sałata), nasionach soi i dojrzałych serach. Witamina B9 jest stosowana przede wszystkim przez kobiety w ciąży i planujące ciążę, osoby starsze oraz alkoholików.
Do witamin z grupy B zalicza się również witaminę B12, kobalaminę. Jest to jedyny związek z tej grupy, który jest przechowywany w organizmie. Odpowiada za utrzymanie i poprawę prawidłowego metabolizmu. Może znacznie zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia. Związek ten bierze udział w rozkładzie homocysteiny wraz z witaminą B6 i kwasem foliowym. Najwięcej witaminy B12 zawierają ryby, małże, owoce morza, nerki i wątróbki cielęce, drób, wołowina, jaja, nabiał itp.
Witamina B jest bardzo ważna dla naszego organizmu. Niedobór wpływa na wiele chorób. Wpływa to na jakość życia. Z tego powodu zwróćmy uwagę na zdrową i zbilansowaną dietę, a także suplementację witaminami z grupy B. Istnieje wiele związków korzystnych dla ludzkiego organizmu. Jeśli nie wiemy, jakie witaminy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania, warto zadać pytanie ekspertowi. Na rynku jest wiele preparatów, które spełniają nasze oczekiwania.